Postat pe 05/11/2021

imagine a articolului Sondaj: Doar 18% dintre români consideră că industria autohtonă a serviciilor și ospitalității reflectă spiritul ospitalier românesc

Jumătate dintre români consideră că industria ospitalității și a serviciilor din țara noastră reflectă spiritul ospitalier românesc doar parțial, 30% - foarte puțin sau deloc, în timp ce doar 18% apreciază că „tradiționala” ospitalitate românească nu este doar un mit, iar acest spirit este reflectat în domeniul serviciilor de la noi într-o măsură mare și foarte mare. . Este una dintre concluziile sondajului de opinie intitulat „Ospitalitatea la români” , realizat la nivel național de academia de ospitalitate ohma by winsedswiss , centru licențiat École hôtelière de Lausanne (EHL).

Potrivit aceleiași cercetări, 10% dintre respondenți apreciază că ospitalitatea românilor și resursele naturale sunt factorii care îi atrag pe turiști în destinațiile interne, 20% mizând mai degrabă pe gastronomia locală, iar 14% pe tradiții și cultură. În opinia a 29% dintre respondenți, atractivitatea destinației turistice România depinde de imaginea țării la nivel internațional.

Sondajul evidențiază percepția românilor cu privire la serviciile ospitaliere, cu intenția de a reduce diferențele între două paradigme ale industriei: felul în care se practică ospitalitatea și starea emoțională și psihologică resimțită, în final, de consumator.

„Prin acest demers, academia de ospitalitate ohma și-a propus să afle opinia publicului larg cu privire la disponibilitatea românilor de a identifica ospitalitatea ca un potențial național care poate fi educat, antrenat, asimilat sau revitalizat și, în cele din urmă, valorificat prin relațiile dinamice care se formează între oaspete și gazdă, turiști și profesioniștii ospitalieri care reprezintă interfața industriei”, declară profesorul Ray F. Iunius, CEO Winsedswiss Education Group (WEG).

Principalele concluzii ale sondajului realizat de ohma by winsedswiss sunt:

cea mai importantă trăsătură de caracter identificată de respondenți ca fiind definitorie pentru ospitalitate este „să fii primitor” , 78% dintre cei intervievați alegând această variantă. Generozitatea și empatia completează topul atributelor psihologice care conturează profilul românului ospitalier.

• Întrebați dacă o atitudine ospitalieră este înnăscută sau se poate dobândi, 56% dintre respondenți cred că ospitalitatea se poate învăța , în timp ce 38% sunt de părere că simțul ospitalier este înnăscut, dar trebuie și antrenat.

Cel mai însemnat criteriu după care respondenții notează calitatea serviciilor este acela privind educația și pregătirea personalului. Urmează, în ordine, profesionalismul forței de muncă, investițiile în turism și infrastructura.

• Pe o scală de la 1 la 5, 76% dintre respondenți au acordat notele 3 și 4 românilor privind ospitalitatea, iar 68% dintre respondenți au acordat tot notele 3 și 4 calității serviciilor din turismul românesc (unde 1 reprezintă calitate slabă, iar 5 notează calitatea înaltă).

Curățenia, amabilitatea, responsabilitatea, bunul-simț și calitatea sunt cele 5 cuvinte care definesc, pentru 88% dintre români, un serviciu ospitalier excelent!

Imaginea învățământului profesional și tehnic dual din România este una preponderent negativă pentru 85% dintre românii care au răspuns la chestionar.

În ceea ce privește percepția meseriilor industriei ospitalității, studiul a evidențiat următoarele:

63% dintre cei chestionați oferă notele 3 și 4 meseriei de cameristă care, în același timp, primește nota maximă, 5, din partea celui mai mare procent dintre toate meseriile, 17% dintre respondenți.

Profesia de barman este privită favorabil de doar 16% dintre respondenți, în timp ce 72% dintre cei intervievați le-au acordat notele 3 și 4.

• De asemenea, în cazul profesiei de chelner, 71% dintre respondenți au dat notele 3 și 4.

În același timp, aflăm că:

• în general, românii tind să împărtășească experiențele pe care le au în vacanțe, fie că sunt pozitive sau negative. 87% dintre respondenți au spus că împărtășesc aceste experiențe întotdeauna sau de cele mai multe ori. Booking.com este platforma unde cei mai mulți dintre respondenți, 19%, își exprimă public părerea despre serviciile de care au beneficiat, Facebook este preferat de 14% pentru a face acest lucru, Google reviews de 11% dintre români , iar TripAdvisor de doar 5%

• În opinia a 29% dintre respondenți, atractivitatea destinației turistice România depinde de imaginea României la nivel internațional. 20% dintre respondenți au acordat aceeași importanță gastronomiei locale, 14% consideră că tradițiile și cultura românească sunt esențiale pentru atragerea turiștilor în România, în timp ce 10% consideră ospitalitatea românilor și resursele naturale ca fiind factori de atracție pentru turismul românesc.

Grecia și Turcia sunt țările pe care 50% dintre români le consideră ca fiind exemple de ospitalitate, urmate de Spania și Elveția.

„Rezultatele studiului vor ajuta academia ohma să identifice nevoile și așteptările românilor în ceea ce privește interacțiunea cu profesioniștii din domeniul ospitalității, pentru a le integra în cadrul metodologiei de învățare prin practică (learning by doing) a programelor vocaționale VET by EHL (Vocational Education and Training by École hôtelière de Lausanne) care stau la baza pregătirii viitoarei generații de profesioniști în servicii, de la bucătari, chelneri, manageri de alimentație și băuturi, la cameriste, recepționiști, experți în administrarea hotelurilor și nu numai”, a declarat Ray F. Iunius, CEO al Winsedswiss Education Group.

Sondajul național privind percepția românilor asupra industriei serviciilor și ospitalității din România și modul în care aceste servicii reflectă, în prezent, legendarul spirit ospitalier românesc a fost realizat online, pe un eșantion de 1.201 persoane, în perioada septembrie-octombrie 2021 . La studiu au participat persoane din întreaga țară, 75% din respondenți provenind din mediul urban și mai mult de jumătate dintre aceștia (51%) fiind din categoria de vârstă 18-25 de ani. Peste 54% dintre români au spus că achiziționează câte 2-3 pachete turistice pe an, în timp ce 37% cumpără un singur pachet pe an.

***

The Swiss educational group winsedswiss (World Institute of Service Education) , cu filiale în Elveția, România, Cipru și Serbia, are ca scop principal crearea și implementarea de programe educaționale pentru fiecare etapă a vieții unei persoane, de la grădiniță la universitate și până la pensionare. Aceste programe acoperă domeniul serviciilor, de la ospitalitate și comerț cu amănuntul, la managementul sănătății, al sportului și al luxului. În acest scop, winsedswiss dezvoltă parteneriate cu unele dintre cele mai prestigioase instituții educaționale din domeniu.

În septembrie 2020, winsedswiss România a inaugurat la Oradea prima academie de ospitalitate din țară sub licența École hôtelière de Lausanne (EHL), iar în cursul acestui an a deschis primul campus în Poiana Brașov, urmând ca mai apoi să lanseze la București a treia academie ohma by winsedswiss , susținută de one alliance , rețea care reunește unele dintre cele mai cunoscute mărci din industria ospitalității din România.

Those interested in an international career in hospitality can check www.ohma.swiss for more information.

Download: Hospitality Opinion Survey Report in Romania

Imagine pentru articolul numit Pasionații de gastronomie vor parcurge programul în Artă Culinară licențiat EHL, organizat de ohma București, la Academia City Grill

Students of the ohma hospitality academy in Bucharest, licensed by École hôtelière de Lausanne (EHL), will follow the vocational Culinary Arts program within the City Grill group's academy, where they will have access to quality education and training, thanks to the infrastructure provided by City Grill, as well as due to the trainers and the ohma by winsedswiss curriculum.

Postat pe 05/11/2021

Citiți articolul complet

Următorul articol

Imagine pentru articolul numit Răzvan Pîrjol, Chief Business Development Officer Winsedswiss Education Group: „România este o destinație turistică puțin cunoscută. Tot ce trebuie să facem este să stârnim curiozitatea”

Authentic and with many tourist areas of rare beauty, Romania remains, however, a less known tourist destination abroad.

Postat pe 11/02/2022

Citiți articolul complet

Abonați-vă la newsletter pentru ultimele noastre noutăți