Objavljeno na 18/06/2021

image of article Naši kadrovi kao deo zajednice najkvalifikovanijih profesionalaca u hotelijerstvu i ugostiteljstvu

Adekvatno obrazovanje u oblasti hotelijerstva i ugostiteljstva može otvoriti brojna vrata karijere u renomiranim hotelskim i restoranskim kompanijama, bilo gde u svetu. Naši stručnjaci u ovoj oblasti ne zaostaju za svojim kolegama iz drugih zemalja, zahvaljujući mogućnosti da se obrazuju i steknu diplome najprestižnije obrazovne institucije za hotelijerstvo i ugostiteljstvo na svetu -  École hôtelière de Lausanne (EHL). Ova renomirana škola godinama je prepoznata kao vodeća svetska obrazovna institucija u hotelskoj industriji, a njeni polaznici kao najviše rangirani stručnjaci traženi širom sveta.

Kako je Srbija postala deo te zajednice? U februaru ove godine, u Beogradu je otvorena, ohma akademija, jedina obrazovna institucija koja radi pod licencom VET by EHL programa (strukovno obrazovanje i praksa), koji je kreiran i licenciran od strane EHL. Priključujući se ovom programu naši polaznici imaju priliku da postanu deo stogodišnje tradicije švajcarskog obrazovanja u polju hotelijerstva i ugostiteljstva, sa alumni zajednicom od preko 25 000 članova.

Program je zasnovan na švajcarskom državnom modelu obrazovanja koji se smatra jednim od najuspešnijih modela edukacije i karakteriše ga izraženo učenje kroz praksu i visok nivo stručne osposobljenosti odmah nakon završene edukacije. Model obuke omogućava polaznicima da istovremeno steknu, razviju i unaprede svoja znanja i veštine u skladu sa najvišim globalnim standardima u ovoj industriji.

Polaznici na raspolaganju imaju četiri različita studijska programa - Culinary, Rooms division, Hotel administration i Food & Beverage Services, nakon kojih stiču međunarodno priznate VET by EHL diplome. Programi su podeljeni na tri nivoa – Osnovni, Srednji, Napredni i svaki od njih se pohađa 6 meseci. Po završetku 18 meseci intenzivne teorijske i praktične obuke svi oni koji su uspešno završili neki od ovih programa, poseduju  potrebne kompetencije za zauzimanje stručnih pozicija u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva, ne samo u Srbiji već bilo gde u svetu.

Prednost ovog modela je što pored teorijskog znanja, tokom trajanja programa polaznici obavljaju tromesečne prakse u renomiranim hotelskim i ugostiteljskim objektima u Srbiji i regionu, gde imaju pristup sticanju znanja u realnom radnom okruženju. Prva generacija polaznika ohma akademije praktični deo nastave već pohađa u partnerskim hotelima kao što su Hyatt Regency, Mona Plaza, Hilton, Falkensteiner i brojni drugi, što im omogućava da upoznaju rad svih hotelskih operativnih odeljenja i pripreme se za karijeru po internacionalnim standardima.

U samom ohma trening centru, polaznici rade sa mentorima i sertifikovanim EHL trenerima, koji su priznati ugostiteljski i hotelski profesionalci, a gostujuća predavanja i radionice daju dodatnu priliku za vežbe i obuke u okruženjima diplomatskih rezidencija i institucija u kojima se zahteva najviši standard ugostiteljstva.

Uroš Urošević, izvršni direktor kompanije winsedswiss u Srbiji, koja je na naše prostore donela ovaj nov model obrazovanja ističe da je industrija uslužnih delatnosti sve zahtevnija u pogledu kvaliteta usluge i profesionalnih veština stručnih kadrova, što danas u fokus stavlja dualno obrazovanje i primenjeno znanje kao komparativnu prednost u karijernom razvoju profesionalaca koji su cenjeni i traženi u hotelijerstvu.

„Naš cilj da kreiramo čitave generacije visoko-kvalifikovanih profesionalaca, koji mogu da pariraju svojim kolegama bilo gde u svetu i koji će imati veštine i obrazovanje koje im otvaraju vrata svetske hotelijerske industrije. Verujemo da ćemo kroz svega par godina napraviti sjajnu spregu između obrazovanja i privrede i doprineti unapređenju kvaliteta stručnog kadra, ali i čitave industrije “ – dodaje Uroš Urošević.

Novi upisni rok u ohma akademiji je u toku.

Pratite nas

Oradea

Belgrade

Brasov